image

Natuurinclusief en
klimaatvriendelijk

Nieuwsberichten

Zonnig nieuws

Zonnig nieuws over Kops Kwartier. De gemeente heeft het bestemmingsplan vastgesteld, deze ligt nu ter inzage. Medio augustus weten we of het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden of dat er bewaren zijn binnengekomen. Ondertussen zijn wij volop aan de slag met de voorbereidingen voor de start verkoop dit najaar.

Woningen
In Kops Kwartier komen 27 grondgebonden woningen die letterlijk in het park staan. Verwacht hier dus geen traditionele straten en hoge tuinafscheidingen. Het alom aanwezige groen zorgt voor een rustige en ontspannen woonsfeer en geeft ruimte om elkaar te ontmoeten. Er komen  ruime drielaagse en vierlaagse woningen met verschillende indelingen. Zo hebben sommigen een steektrap en anderen een tweekwarttrap. Zodra de plattegronden definitief zijn, plaatsen we deze op de website.

Elke woning heeft een berging waar je fietsen kunt plaatsen en gereedschap kan opbergen. Je auto parkeer je in de parkeergarage onder het appartementengebouw of langs het karrepad.

Drielaagse woningen
De 17 drielaagse woningen hebben een woonoppervlakte van ruim 172 m². Deze woningen hebben een terras grenzend aan de woonkamer en op de tweede verdieping een dakterras. Op de eerste verdieping liggen drie ruime slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping bevinden zich nog eens twee slaapkamers en is er ruimte om hier een tweede badkamer te realiseren. 

Vierlaagse woningen
Wil je nog meer ruimte? Ga dan voor één van de 10 vierlaagse woningen. Deze heeft namelijk een benedenverdieping waar de keuken en een extra berging zich bevinden. Hierdoor hebben deze woningen een woonoppervlakte van maar liefst 232 m². Bij deze woningen is het mogelijk om een vide te creëren waardoor je nog meer licht en ruimte ervaart. De vide is een echte eyecatcher en creëert het WAUW gevoel als je de woning via de grote schuifpui binnen stapt. 

 

Appartementen
In Kops Kwartier komen twee appartementengebouwen met 21 appartementen in gebouw A en 20 appartementen in gebouw B. Tussen deze twee gebouwen komt een buurtpaviljoen. Deze staat in verbinding met de groene ontmoetingsplek buiten. We onderscheiden straks 4 verschillende types, met de volgende oppervlaktes:
- Circa 85 m²
- Circa 127-129 m²
- Circa 128-138 m²
- Circa 181-197 m²

Alle appartementen hebben een groot zonnig balkon op het zuidoosten met uitzicht op het groen. Parkeergelegenheid voor de fiets bevindt zich in de garage onder de appartementen. De auto parkeer je ook in de garage of langs het karrepad.

Wonen op historische grond

Het komt niet vaak voor dat je in een nieuwbouwproject kunt wonen op een plek met zo’n rijke geschiedenis als dat van het Kops Kwartier in Nijmegen. Straks staat er een fossielvrije wijk te midden van een groen park, maar vele eeuwen terug was dit de plek waar de stad is ontstaan. Deze locatie in Nijmegen-Oost kennen we nu als het Kops Plateau en maakte ongeveer 2040 jaar geleden deel uit van een serie kampen en nederzettingen van de eerste Romeinen in Nederland. Dit verleden wordt door een archeologisch onderzoek onder de loep genomen. Met resultaat: er zijn nu al veel mooie vondsten gedaan.

In de grond zit ons verleden. De vondsten in de aarde van Nijmegen vertellen ons veel over de stad en haar lange geschiedenis. Door het vinden en ontrafelen van deze vele archeologische resten weten we meer over onze samenleving die zelfs teruggaat tot de tijd van voor de Romeinen. De inzichten die we verkrijgen uit de grond zijn zowel van Nederlands als Europees belang. Het vertelt ons wie we zijn en waar we vandaan komen. De plekken met de rijkste Romeinse historie in Nijmegen zijn Nijmegen west, het moderne centrum en Nijmegen oost. Op deze laatste locatie komt straks het nieuwbouwproject Kops Kwartier. Hier wordt in verschillende fasen archeologisch onderzoek gedaan naar het verhaal van de locatie en vervolgens wordt er een nieuwe toekomst gebouwd op deze historische grond.

Kops Plateau
Je kunt wel zeggen dat het Kops Kwartier onlosmakelijk verbonden is met het verleden. Zo ontleent het zijn naam aan de nabijgelegen Kops Plateau. Het Kops Plateau is samen met de Hunerberg door de UNESCO bestempelt als werelderfgoed. En dat is niet voor niets. Om je een beeld te geven van het rijke verleden, moeten we zo’n 2040 jaar terug in de tijd. Toen vestigden zich de Romeinen op het Kops Plateau. Vanuit hier konden zij namelijk de Waal en het hele gebied tot Arnhem goed zien. Op het Kops Plateau stond een van de meest fascinerende Romeinse bouwwerken in Nederland. In het hier gebouwde fort stond een opvallend gebouw in Mediterrane stijl. Dit had waarschijnlijk de functie van een commandocentrum. Vanuit hier stuurden hoge Romeinse officieren de strijd aan. We weten meer over dit Romeinse verleden door de bijzondere vondsten die zijn gedaan op en buiten het kamp op Kops Plateau. Denk hierbij aan dit grote gebouw en een aantal bijzondere Romeinse gezichtsmaskers.

Legioenskamp op de Hunerberg
Iets verderop - aan de Berg en Dalseweg - zijn eerder al restanten van gebouwen gevonden. Deze dateren uit de jaren 70 tot 100 toen er een nieuw en veel groter legioenskamp kwam op de Hunerberg. De eerste Romeinen die zich in Nederland vestigden hadden hier al een groot kamp van wel 42 hectare gebouwd. Rondom het nieuwe kamp ontstaat er een zogenaamde militaire stad die zich ook tot het Kops Kwartier strekt. 

Na de tijd van het legioenskamp op de Hunerberg gebeurde er eeuwen niets op het Kops Plateau. De Romeinse bewoning verschoof naar het westen toe naar wat we nu kennen als het centrum van Nijmegen. Pas in de 20e eeuw werd het gebied weer in gebruik genomen. 

Het heden
Maar wat betekenen deze historische gebeurtenissen nu precies voor het Kops Kwartier? De kans was groot dat er in de grond van het Kops Kwartier archeologische resten aanwezig zouden zijn. Op de naastgelegen plek zijn namelijk ook al vondsten gedaan. Op dit moment gaan de gefaseerde werkzaamheden van het archeologisch onderzoek verder. Met resultaat: er zijn veel sporen en vondsten aangetroffen.

De vondsten en sporen van het Kops Kwartier
Tijdens het onderzoek in de grond van het Kops Kwartier stuiten de archeologen op diverse verkleuringen in de grond, in de archeologie noemen we dit sporen. Deze sporen zijn waarschijnlijk paalsporen van gebouwen, afvalkuilen en perceelgreppels uit de vroeg-Romeinse tijd. De daadwerkelijke vondsten bestaan voornamelijk uit metalen objecten en Romeinse munten. Het meest verrassend waren een complete pot van aardewerk, een bronzen vruchtbaarheidsamulet en een zogeheten denarius, een zilveren munt van keizer Augustus.

    

Uitdragen van het verleden
Nu vraag jij je misschien wel af: wat doen jullie met deze ontdekkingen? Wanneer er vondsten worden gedaan, worden deze meegenomen, schoongemaakt en gesorteerd. Er wordt gekeken uit welke periode het komt en dan wordt er een rapport over geschreven. Vervolgens wordt het verleden uitgedragen. Denk hierbij aan een plek in het museum of in de centrale hal van het appartementengebouw van het Kops Kwartier. Op die manier kan iedereen meer te weten komen over de rijke historie van deze nieuwe woonplek.

Zie jij jezelf al een nieuwe toekomst bouwen op historische grond? Schrijf je hier in voor het nieuwbouwproject Kops Kwartier en blijf op de hoogte. 

Update van de ontwikkelingen

Nieuwbouwplan Kops Kwartier ligt in de gewilde wijk Hunnerberg in Nijmegen-Oost, tussen de Berg en Dalseweg 295 en Ubbergseveldweg. Op het terrein vinden er al veel werkzaamheden plaats om de locatie woningbouw gereed te maken. Zo vindt er onder andere archeologisch onderzoek plaats. Hierover vertellen we binnenkort meer. 

Bestemmingsplan
De voorbereidingen voor het opstarten van de bestemmingsplanprocedure bevinden zich in afrondende fase. Momenteel ligt het bestemmingsplan ter visie. We verwachten dat het bestemmingsplan halverwege 2022 onherroepelijk zal zijn. Daarna kunnen we de verkoopwerkzaamheden gaan oppakken. Zoals we nu kunnen inschatten zal de officiële verkoop in het najaar van 2022 zijn. 

Ontwerp
Het ontwerp, de plattegronden en de installaties worden steeds verder uitgewerkt. Inmiddels is het voorlopig ontwerp afgerond en goedgekeurd door de commissie beeldkwaliteit (welstand). In januari zijn we gestart met de uitwerking van het definitieve ontwerp.  

 

Koopwoningen in Fossiel Vrije Wijk in Nijmegen in 2022 in verkoop

Krantenbericht De Brug Nijmegen, 29 januari 2021

De oude schoollocatie aan de Berg en Dalseweg 295 in Nijmegen wordt door Van Wijnen in samenwerking met de gemeente Nijmegen herontwikkeld naar een duurzaam en groen nieuwbouwplan. Het voormalige schoolgebouw maakt plaats voor een groen park met 69 nieuwbouwwoningen.

 

Van Wijnen realiseert op dit terrein van 1,4 hectare een groen, robuust openbaar park met daarin 42 appartementen en 27 twee- en drie-onder-een-kap-woningen. ‘Wonen in het park is de basisgedachte van het nieuwbouwplan. Het groen vanuit het naastgelegen park de Kopse Hof loopt straks door tot aan de voordeur van de nieuwe woningen. Daarnaast is er veel aandacht voor sociale duurzaamheid. Traditionele straten en hoge tuinafscheidingen zult u hier daarom niet aantreffen. Ook geen wegen tussen de woningen door. Hierdoor is er meer ruimte om elkaar te ontmoeten,’ aldus Rens Rikken, adjunct-directeur bij Van Wijnen Projectontwikkeling Oost.

 

Duurzaamheid op één

Het nieuwbouwproject aan de Berg en Dalseweg krijgt buitengewoon duurzame voorzieningen. De woningen zijn uiteraard gasloos. ‘We gaan hier zelfs een stapje verder door er een Fossiel Vrije Wijk te maken,’ vertelt Rikken. ‘Dit betekent dat er geen fossiele brandstoffen de wijk in gaan voor het verwarmen van je huis of voor de auto.’

 

Naar verwachting start de verkoop in 2022.

achtergrond patroon

Blijf op de hoogte

Interesse in wonen in Kops Kwartier in Nijmegen-Oost? Meld je dan vrijblijvend aan en ontvang het laatste nieuws als eerste. De verkoop start medio 2022.

Aanmelden